Fermentované potraviny vás dostanou do rovnováhy
Jak celý ten úžasný proces funguje? Čtěte dál!
Fermentace se už nějaký ten pátek hřeje na výsluní gastronomických trendů. Právě teď však nastává období, kdy můžeme ještě výrazněji těžit z jejích zdravotních benefitů. Fermentované neboli kvašené potraviny jsou stravitelnější a díky přítomnosti mléčných bakterií vyživují váš střevní mikrobiom. Kromě toho zlepšují využitelnost vitamínů v těle, významně tak posilují oslabenou imunitu.
Domácí chleba nebo pickles: fermentace v pohodlí domova!
Procesem fermentace se organické látky, nejčastěji sacharidy, přeměňují na látky energeticky chudší. Dochází k tomu působením různých druhů mikroorganismů a jejich enzymů bez přítomnosti kyslíku. Zároveň vzniká celá řada zdraví prospěšných látek jako vitamíny C a K2, Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, probiotika, enzymy a látky působící preventivně proti rakovině. Druhů fermentace je mnoho, nejběžnější je pravděpodobně mléčné kvašení, kdy se mléčný cukr rozkládá na kyselinu mléčnou.
Jak si fermentované potraviny správně vybrat?
Základním pravidlem je čerstvost. Kupované jsou totiž často sterilované a tím pádem neobsahují žádné aktivní hodnotné látky. Procesem fermentace prochází například i kvásek. Pokud si tedy pečete domácí chleba, můžete ho zařadit na seznam fermentovaných potravin.
Nejlepším přítelem silné imunity je kvašená zelenina, tzv. pickles. Přidejte co dům dá, od zelí, přes mrkev, celer, petržel, řepu, cuketu, brokolici nebo květák.
I na pultech obchodů ale seženete produkty, které vás zaručeně postaví na nohy:
1. Kombucha
Fermentovaný nápoj se vyrábí ze slazeného čaje a různých druhů bakterií a kvasinek. Ty se živí právě cukrem, proto jde o výrobek nevhodný pro diabetiky nebo při hubnutí. Její blahodárné účinky oceníte zejména při zvýšené námaze.
2. Kimchi
Korejské národní jídlo patří údajně k nejzdravějším na světě. Nakládané pekingské zelí v nálevu z chilli papriček se připravuje na tisíc a jeden způsob podle regionu. Kvasí minimálně týden, ale klidně i několik měsíců. Tradičně se podává ke každému jídlu pro zlepšení trávení.
3. Kysané zelí
Váš imunitní systém posílí až o 80 %, kromě toho snižuje i riziko rakoviny. Rostlinné antioxidanty pomáhají snižovat bolest kloubů a svalů, probiotika zlepší vaši náladu, pomohou uvolnit stres a regulují také hormonální funkce.
4. Kyselé okurky
Jedna z mála zdravých potravin, které Češi milují. Při jejich výběru ale důkladně čtěte složení na etiketě. Kyselou chuť by měly okurky získat přirozeně procesem kvašení, nikoli dochucením octem nebo jinými kyselinami!
5. Tempeh
Výrobek z kvašených sójových bobů připomínající plísňový sýr obsahuje řadu lehce stravitelných bílkovin, vápník, fosfor, železo a vitamín B12. Vzhledem k nízkému energetickému obsahu je velmi vhodný do redukčních jídelníčků.